Spålekar

Gammal svensk 36-kortsspålek

Den här leken köpte jag för något år sedan. Jag vet inte vad den kallas, hur gammal den är eller hur det är tänkt att man ska använda den, speciellt då baksidorna som är lite speciella. Tyvärr så missade jag en auktion nyligen då denna lek såldes med en liten bok till, vilket grämer mig en massa, för den boken vill jag ju kika i. Man kan hoppas att köparen läser det här och skickar en fotokopia åt mig. Det hade varit toppen.

Det jag gillar mest med den här leken är förstås bilderna som inte bara är vackra utan roliga och finurliga. T. ex. Ruter Kung, rättvänd, “En ihärdig tillbedjare” och så är det en bild på kardborrar. Hur det känns att få en kardborre på sig, ja det vet man ju. Spader Knekt, rättvänd, “En egoistisk herre” och bilden har en katt som beundrar sig i en spegel. Klöver dam, upp och nedvänd, “Ett äldre fruntimmer som alltid vet mer än andra,” en trumpet, o. s. v. Sen finns det en och annan bild som är mer svårtolkad då symbolerna har mist sin mening genom tiden som gått.

Baksidorna har även de bilder av spelkortsvalören men även en text med titeln ÖDET. Där kan man se att vissa av korten får olika betydelse om de ligger nära personen eller inte och då skulle man ju kunna tänka sig att man läser dem lite lika som Lenormand. Texterna på baksidan stämmer dock inte alltid så bra med framsidan. Texten är också ganska specifik med detaljer så ska man spå med leken så är det nog bäst att strunta helt i ÖDET-baksidorna.

Hittills har jag inte prövat att spå med leken så hur bra den fungerar har jag inte en aning om. Man kan dock hitta de flesta lenormand-symbolerna i den.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s